+38970 699 743 +38978 248 503 sumnalb@yahoo.com

ЗАПОЗНАЈ МЕ – ЗАВРШЕН НАСТАН ОД ПРОЕКТОТ „КАЖИ ДА ЗА ПРОМЕНА“

На 06.02.2020 беше одржан настан под наслов „Запознај ме“ на кој беа претставени активностите на „Сумнал“ во врска со ЕВС проектот „Кажи ДА за промена“ од Еразмус + програмата финансиран од Националната агенција за европски програми и мобилност на Република Северна Македонија. Проектот е поврзан со активностите на Здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“ во Битола чија главна цел е промовирање на образованието како клуч за успешна интеграција на Ромите во општеството.

Во текот на настанот имавме можност да ја проследиме прекрасната изведба на професорите Николина Поповска и Марјан Тасевски кои низ поезија и песна ја прикажаа ромската култура и традиција, потоа поетско музичкиот перформанс на реномираниот битолски актер Петар Горко, читање на ромска поезија, видеа со активностите и излагањето на последните двајца волонтери во проектот од Романија, Андреи и Перла. Се надеваме дека во иднина ќе имаме уште вакви настани преку кои ќе ги промовираме нашите актовности и ќе испраќаме пораќа за соживот меѓу различните заедници во Битола.

Голема благодарност до студентките Ферзије Асаноска и Сонита Фејзовска, како и до професорите Николина Поповска и Марјан Тасевски, актерот Петар Горко и сите присутни за придонесот во успешноста на овој настан.

Линк до галеријата https://www.facebook.com/sumnal.bitola/media_set?set=a.1092065004479635&type=3

Линкови од видеата со активностите:

https://youtu.be/tTHL3wjzSl0

https://youtu.be/a-KNr3NqHHo

https://youtu.be/g_KwZUxKjK0