+38970 699 743 +38978 248 503 sumnalb@yahoo.com

МОЕТО ПАТУВАЊЕ – ИСКУСТВОТО НА АНДРЕИ СО „КАЖИ ДА ЗА ПРОМЕНА“

Затоа што сакам да ги убедам сите дека сè започнува од една мисла. Денес треба да промените нешто, да се откриете повторно и треба да одвоите време за заедницата и да се пронајдете себеси. И добрите и лошите. Таа мисла носи други мисли, кои носат настани.

Затоа што се чувствувам како да викам на сите, ги отсекувам: „Сè може да ти се случи! Особено најубавите работи! И тоа зависи прво од вас! ”

Бидејќи го доживував на мојата кожа невозможното: среќа! Повторно.

Затоа што се усогласив. Умот и душата. Инстинктот со акцијата. Довербата со очекувањата. Но, не знам како точно го најдов овој добиен биланс. Отсекогаш знаев дека ако успеам да се балансирам помеѓу кој сум, кој сакам да бидам и кој можам да бидам, ќе ги живеам најубавите моменти. Еден ден, за еден месец, за три месеци, едноставно се разбудив друг човек. Одеднаш. И точно знаев што треба да направам.

Затоа што кога ја најдов оваа рамнотежа, секој одговор или избор беше поприроден од кога било. Затоа, решив да волонтирам во НВО СУМНАЛ, во Битола, Македонија, јас „лудо момче од РОМАНИЈА“.

Пред неколку години оваа одлука ќе беше невозможна.

Во ноември 2019 година, решив дека морам да најдам друг пат сега кога се приближував до 30 години.

Затоа што за неколку месеци станав подобра, поизбалансирана, потолерантна личност.

Но, не можам да го докажам тоа. Сепак, го чувствувам тоа, го знам. Не само најдобрата, туку и мојата најинтересна верзија.

Бидејќи за неколку месеци, односно три, успеав да поминам низ повеќе чувства и држави во споредба со тоа што го поминав во 30 години. Фактот дека запознав прекрасни луѓе и имав слобода да правам секаков вид прекрасни активности заедно со  Сумнал и децата од невладината организација.

Бидејќи ништо не е случајно.

Бидејќи сето тоа започнува со мисла.

Бидејќи животот е убав.

Затоа го напишав сето ова.